Improving Viewer Performance

Follow

Comments

48 comments

  • Avatar
    rabibori (Sketchfab Profile)

    Over-aggressive smoothing is a promising hypothesis. If someone is going to be fine tuning "the default settings", I can supply more examples. In fact, every model that I uploaded last night came across grotesquely distorted. A few weeks ago I uploaded a very similar model and don't remember there being a problem with rendering. And Blender doesn't have a problem with the model.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    Sorry, I misunderstood. Moving over to the forum.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @BeakBlack - They look the same to me, can you elaborate and/or share some screenshots of the issue?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    At some point we may allow users to recalculate normals in 3D Settings with a choice of crease angles. But no ETA on that yet. We've tweaked the smoothing quite a bit already, but it will never meet every possible need. The best option right now is to explicitly set your own normals/smoothing. That said, please do send me samples, we'd love to take a look.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @finemech - Those options are not exposed to users at the moment, sorry about that! I will update the site to allow it as soon as I can.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    noitanigami (Sketchfab Profile)

    @padrezippo - Yeah, I re-upload it and delete the bones. My Crystal GEN2 model, it looks horrible after uploading it.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    rabibori (Sketchfab Profile)

    My model​ (https://skfb.ly/EwuI) looks distorted in the viewer. Please see the annotation.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @stroporez79 Lots of formats support textures: FBX, OBJ, DAE...

    Details here: https://help.sketchfab.com/hc/en-us/sections/200485707-Uploading-3D-Models

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    joannazoom (Sketchfab Profile)

    Hi!
    I have lots of flicker problems in my model "1p" but I don't understand how to fix it. Maybe because English is not my first language? Should I try to fix it in sketchup or in sketchfab? I can't find any double surfaces in Sketchup.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    images--j_l_b. (Sketchfab Profile)

    James
    I have been utilizing Sketchup #8 for three years and now I utilize sketchup 2015. I have had no problem with the pgn files whatsoever in the past and now the company I sent my pgn.files to requires that I utilize sketchfab!? Why do I all of a sudden have to become familiar with manipulating the number of polygons, meshes, and textures! This only happens when a CEO has no experience with rendering so of course he would recommend a website that is not user friendly. Most of us do not have the opportunity to learn all the facets of this platform you're not dealing with a demographic that is only 35 years old! Not all of the users have the ability to become literate with an abstract method of achieving an accurate portrayal of our renderings! Since I was not given the option not to use this website Why are certain types of rendering software not compatible with this platform! My intention is to achieve a cohesive and coherent rendering without the well's and but's hassle that are associated with this website!.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    lfried (Sketchfab Profile)

    Exporting .iam or .ipt from Inventor using the provided exporter tools, gives me empty files.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    kaadesign (Sketchfab Profile)

    Hello,

    what´s wrong with the Sketchfab reflections? Most of my models, the sharp eges looking rounded here. The model has no errors.
    If You switch on "mesh" You see the sharp edges. But light and reflection makes the model soft ...

    Example: https://skfb.ly/C9DL or: https://skfb.ly/CrZ6 --> front view: Ring is flat, but looks rounded.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @finemech - I've updated the Help Center. You can now follow / unfollow from the bottom of any article. You can also unfollow from the Subscriptions menu in the top right drop-down on any page.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @joannazoom - This workflow can fix a lot of SketchUp problems (bad performance, flickering, etc.): http://forum.sketchfab.com/t/sketchup-model-processing-and-performance/1073

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @exeshe4ki - If you're seeing a black model instead of the diffuse texture, yes, it usually indicates a lack of memory. Sometimes simply refreshing the page, switching HD → SD → HD, and/or reducing memory usage from other tabs/apps does the trick. This tablet probably does have the memory to render that texture, it may just have hiccuped.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @zulubo Very sorry about that. We had some issues with our processing servers over the weekend. Things should be back to normal now.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @lfried - we don't support .iam or .ipt. The Inventor exporter plugin uses .dwf

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    rabibori (Sketchfab Profile)

    Thank you, it's a good workaround to know. Makes it less convenient for someone to download and print the model.
    Is there a way to upload two files for the same model: one for rendering and another for downloading?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    lfried (Sketchfab Profile)

    James, that is why I stated that exporting using the provided exporter tool gives me empty files. Whatever format the exporter exports in (DWF apparently), my files are empty on Sketchfab.

    Furthermore, manually exporting to DWF then uploading to Sketchfab yeilds the same results. This is regardless of the file extension, since my .dwg's that I export to .dwf have the same result...and empty 3D viewer.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @noitanigami - Ah I see. No, we don't support rigging (yet) so it was probably messing up the meshes. Are you uploading manually or using the C4D exporter?

    I noticed some flickering on your playstation model. I'm not that familiar with C4D, could there be overlapping surfaces or maybe n-gons that need to be triangulated?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    rudolf-rednose (Sketchfab Profile)

    About the flickering.
    To make a face visible from two sides, Unity advises to duplicate it and then flip the normals. So you have two faces on the same spot, just pointing in opposit directions.
    Is that a problem in Sketchfab? (And are faces double sided if I upload them like that from Blender?)

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    joannazoom (Sketchfab Profile)

    Thank you James, the flickering problem is now solved! Unfortunatelly some of the materials doesn't show right instead. Two of my materials now looks black instead of wood and grey. They are also missing in the Sketchfab materials list. I used the Sketchfab uploader, maby I did something wrong with the settings?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @oleggee That's weird. Which model / categories?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    kaadesign (Sketchfab Profile)

    I always colouring the models BEFORE upload to sketchfab --> https://skfb.ly/ExoN

    STL-files can´t be coloured,- You must use a file format which is able to include color information. I.e DAE / Obj or blend.
    In this case I just loaded the file into "Blender", coloured the part and used the already integrated sketchfab uploader

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    noitanigami (Sketchfab Profile)

    @padrezippo - Oh okay. I use FBX Exporter, because C4D Exporter doesn't work. It says "HTTPS error" when I press Export with C4D Exporter.

    Yeah, I was forgot to untriangulate my Playstation NGons.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Cosmin_Gx (Sketchfab Profile)

    I keep uploading my model but it has no textures , what can i do ?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    moliorarchitects (Sketchfab Profile)

    What sets the initial view of the model? I keep uploading mine but the initial view when you open in the viewer is of the rear, any tips

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    noitanigami (Sketchfab Profile)

    I uploaded my boned-model that I made with C4D, but it turns out somewhat like polygonal disaster (awful abstract triangles).

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    James (Sketchfab Profile)

    @levi_gross - the Take Screenshot button only defines the thumbnail image that appears in model gallery pages. If you're interested in exporting screenshots, check out the Viewer API: https://sketchfab.com/developers/viewer/screenshot

    @moliorarchitects - To set the default position/orientation, go to Settings → 3D Settings on the model page, move the model where you want it, and Save Settings. You can also manipulate axes, lighting, materials, annotations, and so on: https://help.sketchfab.com/hc/en-us/sections/200509186-3D-Settings

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.