Desktop WebVR (Vive, Oculus)

Follow

Comments

91 comments

  • Avatar
    James

    @mantasT - Looks like the October 29 version was not added to the Archive folder. Have you tried the latest version (Dec 23) ? The plain text issue is known, but we think it's on Chrome's end. You can find a workaround here: https://forum.sketchfab.com/t/error-in-latest-version-of-chromium/11755

    WebVR should be in the native, stable version of Chrome very soon.

    @direhawk - Are you using a proper WebVR browser with the flags enabled, as described above?

  • Avatar
    mantasT

    @geogan i tried the version you have mentioned with no luck. Yes i did enabled vr. Now on a monitor i can see that after i enter vr mode the position of rift is being flowed and view port changes when i move my head. even teleportation works with touch controller. but on rift hmd i see only - sorry chrome is taking a wile to load.. and there is no way i can get the view... so might be today its a problem with rift / oculus - not open vr/ or sketchfab.. any thoughts?

  • Avatar
    James

    @dskeith - Strange. Are you able to load regular pages (like the model page) in landscape? Can you try going into landscape first, then going to the VR mode?

  • Avatar
    Caroline Erolin

    Hi,

    I was wondering how I go about viewing models using the Microsoft Hololens?  We have one to play with at work and I saw somewhere that sketchfab where one of the official partners.  Any tips most appreciated.  Thanks!

  • Avatar
    geogan

    @mantasT The latest normal version of Firefox 56.0 together with whatever updates the Sketchfab site has done recently (it appears to have updated functionality in the viewing window) appears to have fixed Firefox more or less. I can now go into VR mode and see the models in Oculus headset. It is sometimes a bit flaky though, when you close one model and try and open the next one it fails with "please wait..." so you have to just shutdown and restart Firefox. But last time I tried this wasn't happening and I could open multiple models without problem. Note you need to use the Touch controllers to close the VR from inside headset.

  • Avatar
    brui

    Hello, Im using the vr Sketchfab app on an iphone5s , I can see the pointer and when trying to select/stare at the circle nothing happens, I have to click it with my finger to activate it. If I look down a navigation menu pops up ( next /previos model - help - home ) I can see that the pointer works because the tab changes color to lightblue and the pointer changes to a circle but it does not click when staring at the lightblue tab.

     

    Thank you.

  • Avatar
    geogan

    @James on more than one model. Was looking at some animated character models from user "AhrOrhA" , and obviously have to teleport around them to be able to see them from front, side, behind. It would be much better if there was an option to move/rotate a model instead of this clunky teleport only method. So after a few teleports, the view just went crazy, no way to stop the teleporting even after putting Touch controller down to make sure I wasn't touching any trigger. It just immediately teleported as soon as the "circle" found a flat spot by me looking around.

  • Avatar
    dskeith

    Hi - I'm attempting to view various SketchFab models on my mobile phone (Moto X w/ Lollipop in Chrome) but the website is stuck in Portrait orientation. Even when I hold my phone in Landscape, and go into Full-screen I get a Portrait VR experience which won't work w/ my Google Cardboard. Any recommendations?

    Thanks!

  • Avatar
    James

    Hi @pneuhaus - The Oculus stuff is pretty experimental and buggy right now, but we're working to fix it and make it more reliable as soon as possible.

  • Avatar
    geogan

    @James Yes severe problems with Firefox, since it is actually crashing the NVidia display driver, more than just performance I'd say! BTW since I can now actually see the VR functionality using Chromium, one thing I did notice, was that after a few minutes of teleporting around to different views (using Oculus Touch left controller) it seemed to get a bit buggy and start jumping the view around all over the place without me pressing the trigger button at all - seemed to be just teleporting to whatever I was looking at (where the circle dropped). No way to stop it, only to quit out of it and restart.

  • Avatar
    patricknelson

    @James - Wow, that was obscure... thanks! Wouldn't have found that on my own without spending way too much time. Thanks for the quick link.

    p.s. I suppose you can't change the system to include the link on a per-article basis to be a little more obvious since this is clearly a Zendesk sub-site. Oh well :-\

  • Avatar
    bspc

    @dazirius - same thing here. It worked two days ago though. I was able to control the view in VR mode by moving the phone, even without the cardboard. Now it stopped working. Tried few 3D models, two phones (HTC One M9 and Huawei P8 lite), resetting Chrome settings. No luck. Only when I touch the screen, the view tilts according to phone movement. But the performance is poor.

    Dear Sketchfab team - did you change anything within the last few days in VR mode maybe? If so - seems something might have gone wrong.

  • Avatar
    James

    @mantasT - I just tried the same build (23 December 2016, 56.0.2902.0, 64-bit, Windows 10, with enable-webvr and enable-gamepad-extensions turned on), and I was able to view models in VR (on a Vive).

  • Avatar
    James

    @miguelangelo2k

    Are you sure you have "Enable WebVR" enabled in chrome://flags/ ?

  • Avatar
    James

    I tested a physical S5 and an emulated S5 Mini (via BrowserStack). The stereoscopic mode worked on the S5 but WebGL was disabled on the S5 Mini emulator, so I couldn't test any further. Do models in "regular" mode work for you?

  • Avatar
    miguelangelo2k

    @James ...yes...Steam VR enabled...web VR enabled...Vive room set and callibrated...

    newest driver...super computer with liquidcooled GPU and all...

    we tried virtual desktop and the sketchfabe vr app, that works all fine...then we open chrome open model page hit the VR button and all that happens is that the viewer tells us the url for the mobile...

    is it maybe possible to do a step by step video ? the people who tried it are all developers and they would sure love to use it...

  • Avatar
    barentsenma87

    @James, Yes I tested the model om various physical devices. The s4 (GT-I9500) Works fine with VR, so does the Iphone 4. The s5 mini (SM-G800F) and the Huawei P6 both have problems with VR. All phones do however show the regular model.

  • Avatar
    mantasT

    @James thanks for trying. I have a rift. But the problem must be somewhere else - cos this build doesn't even load models for me so the problem is before i can even click vr button. Also some images do not load in skechfab web page. So I guess I ll have to wait for official release. Any ideas on when web Vr is coming to firefox/chrome ?

  • Avatar
    geogan

    Well I am using Windows 7 so maybe you should try and locate a Windows 7 based machine and try the VR functionality with your site on this OS. I tried it again there now. First time I tried, the model view window changed to a grey/white checkerboard pattern and Oculus Home loaded and I put on my headset and I could see the model. It was very choppy moving when I moved my head. But then after a few seconds Firefox crashed "we are sorry Firefox has crashed" requester left on screen. I tried it again a few times but it never works, one time I could see model in VR but nothing moved. After that it never opened in VR again, and Firefox crashes every time. I also got a low level Nvidia display driver crash and recover. Also when you change to VR mode in model window how are you supposed to turn VR off again? Can't see any option, and it seems to be very difficult to cleanly exit it. Oculus keeps asking me "do i really want to quit with Firefox running?!. I looked in developer console. Nothing major error wise...

  • Avatar
    barentsenma87

    I believe I've published my model, but still wont load, and sometimes get the 404 error..

  • Avatar
    mantasT

    a month ago or so there was this big fuss about firefox finally officially supporting vr in Firefox 55. and it did worked at some point. now i try sketchfab vr button and i see the screen going black in oculus rift and coming back to oculus home. so i try same routine as always - chrome, chromium, firefox nightly.. all of them latest version. still no vr.... might be sketcfab wants to make a fully functional vr app for oculus rift - cos this web vr thing doesn't seem to work.  I have to go back to unreal engine just to show a model for someone :( iam sorry its a bit of a rant, but iam ..a bit disappointed...

  • Avatar
    James

    Ah ok, it doesn't work with the magnet button in the Cardboard V1, only the conductive trigger button in Cardboard V2. Sorry!

  • Avatar
    patricknelson

    FYI for documentation purposes, `about://flags` should be changed to `chrome://flags`. Although while technically the former works, the later should be used moving forward.

  • Avatar
    James
    Ah of course, models have to be published to access /embed.
  • Avatar
    James

    @dazirius @bspc - Sorry about that! Yes, we introduced a bug. Fix is coming ASAP.

  • Avatar
    Michael.Goans

    I'm having the same issue as geogan.   The launch in VR splits the screen in the browser but does not launch to the Oculus CV1 at all.    Windows 10, have tried Nightly as well as Firefox 55.

  • Avatar
    James

    @barentsenma87 - The Helicopter model? It works fine for me. Does it happen all the time? Or just on a specific device or VR mode?

  • Avatar
    geogan

    @mantasT Did you not read my previous comment above... that Chromium ZIP contains a dangerous trojan virus where someone can remote control your machine. I wouldn't use it if i was you.... Firefox standard works fine.

  • Avatar
    barentsenma87
    Hy guys, to add to the info. The Huawei P6 I tested was on Android 4.3. The S5 Mini was on Android 4.4.2 I tought it would be memory related. But if Julian's running A P8 with Lollipop that doesn't seem to be the issue..
  • Avatar
    James

    @geogan Hmm ok. What version of Firefox and Windows?

Please sign in to leave a comment.